Handlarna i Götene uppmanar till välgörenhet på nyårsafton

30 december, 2018

I samband med det rekordstora fyrverkeriet i Götene på nyårsafton uppmanar handlarna i Shoppinggotene alla besökare att skänka en slant till Lions Cancerfond Väst.

– När det arrangeras ett så stort evenemang i kommunen vill Shoppinggotene slå ett slag för välgörenhet. Efter diskussion om olika alternativ bestämde vi oss för att uppmana besökarna att stödja Lions Cancerfond Väst, säger Jennie Mörk som är handelsutvecklare i Götene kommun. Enklast bidrar man genom att swisha.

– Fyrverkeriet är gratis och det är helt frivilligt att skänka pengar, hälsar Jennie.

Lions Cancerfond Väst

Var tredje svensk får CANCER under sin livstid. Lions Cancerfond Väst startade 2010 och stödjer cancerforskningen i västra Sverige. Via denna fond kan Lionsklubbar och allmänheten ge stöd till cancerforskning i västra Sverige. Hittills har över 13 miljoner kronor samlats in och över 10 miljoner kronor fördelats ut. Precis som i alla aktiviteter och projekt som Lions bedriver är allt arbete helt ideellt. Det gör att fondens totala kostnader är mycket låga och över åren under 5 %. Det är avsevärt lägre än de flesta andra insamlingsfonder.

Nobelprisad immunterapin har vidareutvecklats i Göteborg

Nobelpriset i medicin gick i år till immunterapi vid cancer. Kent Persson från Landvetter fick tack vare ett forskningsteam vid Sahlgrenska i Göteborg förmånen att redan 2013 delta i en studie kring effekten av immunterapi vid hudmelanom som gett metastaser. – När det vände, när knölarna och hostan började försvinna och vi förstod att vi var på rätt väg. Vilken lyckokänsla, säger Kent Persson.

Det är ett stort framsteg som nu gjorts inom cancerbehandlingen, men alla har inte samma tur som Kent. En majoritet av dem som fick immunterapi i hans studie blev botade men flera blev det inte. Dock visade sig metoden klart överlägsen behandling med cytostatika, vilket först märktes i kontrollgruppen. Det har gått fem år sedan denna studie och 2015 blev immunterapi förklarad som standardbehandling för hudmelanom.

Mer info om immunterapin och bild på patient och läkare finns här