LC Herrljunga, föredrag om blodets sjukdomar


Den nye professorn vid Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS), Per-Ola Andersson, besökte i mars LC Herrljunga. Per-Ola är den förste professorn vid SÄS på 10 år. Han är överläkare inom hematologi (blodsjukdomar) vid SÄS och sedan 1 juli 2016 adjungerad professor vid Göteborgs universitet.

Lions Cancerfond Väst har bidragit med 150 000 kronor till Per-Olas forskning på högmalignt lymfom (aggressiv cancer i lymfkärlen). Han berättade för lionsmedlemmarna dels om blodsjukdomar i allmänhet, dels om sin egen forskning. Per-Ola berättade att man räknar med att varannan människa kommer att drabbas av cancer. Men, menade han att många fler cancersjukdomar kan botas i dag jämfört med för bara 15 år sedan. Han påpekade slutligen att en viktig del av forskningen är att öka livskvaliteten för patienterna under och efter cancerbehandlingen, ett område som Lions Cancerfond Väst prioriterar.

I Knallebladet vecka 10 2017 finns en artikel om Per-Olas besök hos LC Herrljunga. Läs hela artikeln här: Knallebladet vecka 10 2017